telegram_btn
Зателефонуйте нам +38 099 348 87 54 +38 067 418 87 04 +38 068 242 62 63
Українa, м. Шостка, вул. Прорізна, 20. Магазин "Автопідвіска"
ru en ua
fb insta youtube
0 грн.
0
Блог Що міцніше: гума чи поліуретан? Трохи фізики та хімії!

Категорії блогу

Блог Що міцніше: гума чи поліуретан? Трохи фізики та хімії!

У багатьох конструкціях та виробах застосовуються еластомери – полімери, макромолекули яких здатні розтягуватись та стискатися при деформаціях. Такі їх еластичні властивості використовують у автомобілебудуванні: у вузлах авто присутні еластичні вставки. Найбільш поширені еластомери – це гума та поліуретан. Що з них міцніше?

Властивості гуми

Основою гуми є каучук, найчастіше синтетичний, отриманий із нафтопродуктів. Сам матеріал та виріб з нього отримують із сировини одночасно. При додаванні вулканізатора та наповнювачів цьому полімеру можна надати необхідні властивості. З гуми виробляють насамперед шини, а також ремені, шланги, прокладки, втулки тощо. Для виготовлення сайлентблоків та втулок найчастіше застосовують гуму з твердістю по Шору 65 А.

Поширеність цього матеріалу не дивна, тому що гума має свої переваги:

  • еластичність,
  • газо- та водонепроникність,
  • електроізоляційні властивості,
  • досить високий опір до розриву та стирання,
  • доступність недорогої сировини,
  • нескладність виготовлення виробів, можливість поставити цей процес на потік.

Але є й недоліки: невисока теплостійкість, низька стійкість до дії агресивних речовин, зокрема мінеральних олій та нафтопродуктів. Це призводить до швидкого старіння гуми, в результаті чого вироби з неї твердіють і втрачають еластичність, кришаться, утворюють тріщини і навіть рвуться при навантаженні.

У вузлах, де еластична вставка піддається постійному скручування, розтягуванню та стиску, гума довго не витримує і стає витратним матеріалом, який потрібно постійно замінювати.

За останні роки автовласники все частіше замінюють гумові деталі у підвісці на поліуретанові. Питання, що краще – поліуретан чи гума у ​​сайлентблоках, для багатьох вирішено.

Властивості поліуретану

Поліуретан – це цілий клас синтетичних полімерів, які одержують з диізоціанату та поліолів. Сам поліуретан хімічно інертний, тобто не становить небезпеки для людини. Наприклад, ми вже давно користуємося спіненим поліуретаном – поролоном. Так само, як і у випадку з гумою, в залежності від способу одержання та наповнювачів, можна створити поліуретани з різними властивостями, від тонких покриттів до твердих полімерів, що не поступаються зносостійкості металевим конструкціям. У той же час поліуретан або гуму для виготовлення втулки можна виробляти з однаковою твердістю – 65 А по Шору.

У деяких галузях промисловості різні види поліуретану поширені багато десятків років. У автомобілебудуванні популярність цього еластомеру зростає останніми роками, особливо в територіях, де якість доріг залишає бажати кращого. Які сайлентблоки краще проявляють себе – гумові чи поліуретанові? Досвід показує, що поліуретан часто живе довше за термін служби виробу, до складу якого він входить.

Поліуретан та гума – різниця між цими еластомерами

Різниця між поліуретаном та гумою на користь першого робить поліуретан перспективним матеріалом. Він перевершує гуму в 2-5 разів за такими показниками:

  • абразивна стійкість
  • міцність на розрив і роздирання
  • здатність протистояти навантаженням
  • діапазон твердості (від 30 Шор А до 80 Шор Д)
  • діапазон робочих температур (від -20 до + 70 градусів без зміни властивостей)
  • стійкість до поширення надрізів та тріщин
  • стійкість до агресивного середовища окислювачів, вологи, сонячного випромінювання, високих температур
  • збереження робочих розмірів тривалий час
  • налипання сипких середовищ

Українська компанія "ПоліПро" пропонує вироби з поліуретану для всіх марок автомобілів. Ми виготовляємо точні копії оригінальних запчастин, які навіть перевершують оригінал за термінами експлуатації, а за ціною значно дешевшими.

Чи варто переходити на поліуретан власникам ВАЗ чи гума вигідніше? Якщо ви інтенсивно експлуатуєте машину з великими навантаженнями, однозначно варто заради збереження часу та сил, що йдуть на заміну гумових розхідників.

Компанія "ПоліПро" виготовляє деталі із сировини високої якості методом лиття та застосовує надійні технології з'єднання поліуретанової та металевої частини сайлентблоку. Це знижує можливість відшаровування полімеру від металевої обойми. Випробування на пресі сайлентблоків від поліпро показали, що наші вироби витримують колосальні навантаження без розривів і розшарування. Якість поліуретанових сайлентблоків та втулок ми підтверджуємо письмовою гарантією на 1 рік незалежно від пробігу.

Якщо у вас є питання щодо виробів з поліуретану, напишіть нам або зателефонуйте. Приєднуйтесь до нас на Фейсбуці та інстаграм, щоб бути в курсі вигідних пропозицій від ПоліПро!

https://www.facebook.com/polyurethane.pro/


www.instagram.com/polypro_/?igshid=11f5jx20cjhwt.